● Argumentare gen epic

 Isaac-Asimov

Redactează o  compunere de 150-200 de cuvinte, în care să argumentezi  apartenenţa textului la genul epic. În compunerea ta, trebuie:

  • să precizezi patru trăsături ale operei epice;
  • să ilustrezi două trăsături ale genului epic, valorificând textul dat;
  • să ai un conţinut adecvat cerinţei;
  • să respecţi precizarea privind numărul de cuvinte.

CE-SI FACE OMUL CU MANA LUI

Naron, din străvechea stirpe a Rigelienilor, era al patrulea din ginta sa care ţinea cadastrul galactic; avea un registru mare, în care erau scrise nenumăratele specii ajunse la inteligenţă, din toate galaxiile. Mai avea unul, mic şi subţire, în care trecea cu deosebită satisfacţie numai acele neamuri care, pe deplin maturizate, erau demne de a intra în Federaţia Galactică.

Din registrul mare fuseseră şterse de-a lungul vremurilor, multe nume ale dispăruţilor, defecţiuni biochimice, dezechilibrări ecologice sau sociale, ori pur şi simplu ghinionul, îşi luaseră tristul obol. Din registrul mic, în schimb, nu fusese anulată nicio intrare.

Naron, uriaş şi incredibil de bătrân, privi pe sub sprâncenele-i stufoase curierul care tocmai se apropia cu plecăciuni adânci.

– Naron, Unic şi Imens…

– Lasă, lasă salamalecurile şi spune-mi ce e nou.

– Ah, Slăvitule, o altă aglomerare de făpturi a ajuns la maturitate.

– Ia te uită! Aproape în fiecare ciclu primim câte un nou mebru. Ne înmulţim, tinere, ne înmulţim! şi… cine sunt cei noi?

Mesagerul îi comunică numărul de cod al galaxiei şi coordonatele planetei, iar Naron, cu frumoasa lui caligrafie, făcu trimiterea de cuviinţă în registrul mare şi trecu în registrul mic, după tipic, denumirea planetei, aşa cum apărea ea în limbajul băştinaşilor.

– T E R R A, silabisi el, ridicând a mirare privirea către curierul care aştepta curios sfârşitul ritualului. Creaturile acestea deţin un adevărat record. Nu ştiu alţii care să fi trecut atât de repede de la simpla inteligenţă la deplina maturitate. Hm, hm, sper să nu fie vreo eroare, ai?

– Se poate, luminate?! protestă mesagerul.

– Au descoperit energia termonucleară?

– Desigur, Preamărite.

– Ei bine, atunci e în regulă; doar acesta este principalul criteriu de selecţie. Am să-i contactez chiar eu pe vreuna dintre staţiunile lor extraplanetare.

– Aaaa, să vezi, Preaînălţate, se grăbi să precizeze tânărul, până acum nu au nicio staţiune extraplanetară. Observatorii menţionează însă că terranii au trimis staţii automate spre alte plantete şi că au o sumedenie de sateliţi artificiali, minusculi, ce-i drept, în jurul planetei lor.

Naron se încruntă, perplex.

– Doar atâta? Bine, dar experimentele, exploziile nucleare, care le-au permis studierea frânării şi controlorii reacţiilor de fisiune, toate astea unde le-au făcut?

– Păi… chiar pe Terra, Luminate!

– PE PROPRIA LOR PLANETĂ? tună Naron, ridicându-se în deplinătatea celor peste şapte metri ai săi.

– Chiar aşa, confirmă mesagerul, pierit.

Lăsându-se înapoi, în jilţ, încet, cu o tristeţe care parcă îi frigea umerii sub covârşitoarea ei povară, Naron taie cu o linie groasă numele proaspăt trecut în registrul cel subţire. Era, desigur, un act fără precedent, dar Naron era tare, tare bătrân şi foarte, foarte înţelept, astfel că era în măsură să prevadă inevitabilul, chiar mai bine decât oricine altcineva în univers.

Inconştienţi, sărmanii… şi când te gândeşti ce frumos începuseră…

 

Argumentare

Textul ‘Ce-si face omul cu mana lui’ de Isaac Asimov apartine genului epic. Genul epic cuprinde totalitatea operelor literare in care autorul îşi transmite in mod indirect gandurile, sentimentele, ideile, atitutdinile prin intermediul naratorului, al personajelor şi al actiunii. Modul de expunere predominant este naratiunea, care se îmbină cu  dialogul şi, pe alocuri, cu descrierea .

Un prim argument care  demonstreaza apartenenta acestui text la genul epic este prezenta naratorului care povesteste întâmplările dintr-o perspectiva obiectiva. Acesta se remarca prin folosirea verbelor si pronumelor de persoana a III-a, precum ‘au descoperit’, ‘ridicandu-se’, ‘sai’.   În alternanta cu verbe la timpuri trecute, prezentul  produce ‘ierarhia planurilor de adâncime, prin tehnica basoreliefului’, aducând acţiunea ‘în clara lumină a prezentului…”( T. Vianu).  Înlănțuirea cronologică a evenimentelor  dă contur şi veridicitate textului .

In al doilea rand, personajele si actiunea afirma apartenenta textului suport la genul epic. Personajul principal al acestei opera este batranul Naron, un om intelept care putea sa prevada inevitabilul mai bine decat oricine in univers. In text isi face simtita prezenta si un personaj secundar, curierul, care ii aduce batranului un mesaj important.  Actiunea in text este structurata pe momentele subiectului. Naron primeste un mesaj despre Terra, urmatorii oameni care ar fi trebuit sa fie adaugati in registrul mic, al civilizaţiilor superioare, insa cand Naron afla ca ei fac experimentele pe propria lor planeta, ii sterge din regitru. Concluzia textului este aceea că pamantenii se autodistrug .

Astfel, textul ‘Ce-si face omul cu mana lui’ de Isaac Asimov apartine genului epic, folosind pretextul desfăşurării narative pentru comunicarea unui mesaj cu implicaţii profunde referitoare la soarta omenirii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *