● Caracterizare- Trăsăturile unui personaj- Popa Tanda

 

 

 

 

Caracterizarea unui personaj-Popa Tandacasa-cu-acoperis-de-trestie

Redactează o compunere de 150-250 de cuvinte , în care să evidenţiezi trăsăturile unui personaj din fragmentul citat.
În compunerea ta, trebuie:
– să numeşti două mijloace de caracterizare a personajului ales;
– să ilustrezi două trăsături ale personajului cu exemple adecvate, selectate din fragmentul citat;
– să ai un conţinut adecvat cerinţei;
– să respecți limitele de spaţiu indicate.

‘Popa Tanda’ – Ioan Slavici

Parintele Trandafir (Popa Tanda), personaj principal eponim al nuvelei lui Ioan Slavici,  ocupa un loc central in economia operei  literare, celelalte personaje fiind prezentate in raport cu el. Statutul sau social este unul respectat în comunitate , el fiind preot in satul Saraceni. Prin acest personaj naratorul transmite mesajul educativ al proverbului popular „Omul sfinţeşte locul”.

Trasaturile  morale ale personajului reies atat din caracterizare directa, cat si indirecta (specificati şi trasaturi fizice daca e cazul). Dintre acestea putem mentiona spiritul de initiativa si perseverenta.

Spiritul de initiativă al personajului reiese in mod direct din cuvintele naratorului ‘Isi puse dar de gand ca sa faca din poporenii sai oameni harnici’, dar mai ales indirect, din faptele sale. Preotul incearca sa gaseasca neobosit  solutii la problemele sale, dovedind ingeniozitate si spirit practic: schimba strategiile de educare a satenilor, iar cand acestea esueaza ia initiativa in schimbarea situatiei  prin propriile forte: ‘muruieste peretii casei, repara acoperisul, isi construieste gard, cumpara ferestre, cultiva gradina.

Perseverenta personajului reiese, de asemenea din caracterizare directa: ‘daca ar fi fost altfel de om, s-ar fi oprit aici;… cand il scoti pe usa, el intra prin gard’. Din faptele personajului observam ca in ciuda obstacolelor repetate pe care le intalneste – atitudinea apatica si chiar batjocoritoare a satenilor – preotul nu se descurajeaza si nu isi abandoneaza scopul. El este, astfel, un spirit civilizator si un adevarat indrumator al satului.

Astfel, prin accentuarea trasaturilor definitorii si caracterizarea complexa apersonajului – atat directa cat si indirecta, personajul Popa Tanda are un portret bine conturat care produce o impresie puternica asupra cititorului.

O părere la “● Caracterizare- Trăsăturile unui personaj- Popa Tanda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *