● Genul liric-Argumentare „Lacul”, de Mihai Eminescu

 

serenada

 

Redactează o  compunere de 150-200 de cuvinte, în care să argumentezi  apartenenţa textului la genul liric.

În compunerea ta, trebuie:

  • să precizezi patru trăsături ale operei lirice;
  • să ilustrezi două trăsături ale genului liric, valorificând textul dat;
  • să ai un conţinut adecvat cerinţei;
  • să respecţi precizarea privind numărul de cuvinte.

 ‘Lacul’ de Mihai Eminescu

LACUL

Lacul codrilor albastru

Nuferi galbeni îl încarca;

Tresarind în cercuri albe

El cutremura o barca.

 

Si au trec de-a lung de maluri,

Parc-ascult si parc-astept

Ea din trestii sa rasara

Si sa-mi cada lin pe piept;

 

Sa sarim în luntrea mica,

Îngânati de glas de ape,

Si sa scap din mâna cârma,

Si lopetile sa-mi scape;

 

Sa plutim cuprinsi de farmec

Sub lumina blândei lune

Vântu-n trestii lin fosneasca,

Unduioasa apa sune!

 

Dar nu vine… Singuratic

În zadar suspin si sufar

Lânga lacul cel albastru

Încarcat cu flori de nufar.

 

Argumentare

 

Poezia ‘Lacul’ apartine genului liric.  Genul liric cuprinde totalitatea operelor literare in care autorul isi exprima sentimentele, ideile, gandurile in mod direct. Mărcile subiectivității sunt  prezența eului liric si o mare varietate de figuri de stil si imagini artistice. Modul de expunere predominant este descrierea.

Un prim argument care demonstreaza apartenenta textului la genul liric este transmiterea directa a sentimentelor de dorinta, asteptare si iubire ale poetului prin intermediul celor cinci catrene. Se remarca prezenta eului liric atat in mod explicit, prin marci  lexico-gramaticale precum ‘eu’, ‘-mi’, ‘sa scap’, cat si in mod implicit, prin emotia generala pe care o degaja textul. Prin excelenţă o operă ce se adresează sensibilităţii, textul creează un tablou al naturii tranfigurat de iubirea şi de viziunea romantică a eului liric. Descrierea  lacului este încărcată de emoție, peisajul devine état d’âme ( stare de spirit). In cadrul descrierii, ca mod predominant de expunere, imaginile artistice se completeaza reciproc prin intermediul juxtapunerii.

De asemenea, putem mentiona ca al doilea argument bogatia figurilor de stil . Imaginea cadrului feeric al visului  se creeaza cu ajutorul epitetelor cromatice (‘albastru’, ‘galben’, ‘albe’) si al imaginilor vizuale  si auditive ce fac din natura un spatiu ocrotitor al intalnirii ‘Sub lumina blandei lune’, ‘Unduioasa apa sune’. Starea de tensiune, aspiratia de implinire a visului de iubire sunt subliniate de folosirea modului conjunctiv (‘sa scap’, ‘sa plutim’), precum si de repetitia ‘parca ascult si parca astept’. Muzicalitatea textului este sustinuta la nivel fonetic prin aliteratii si asonante.

In concluzie, avand in vedere argumentele aduse, putem afirma ca opera data apartine genului liric, transmițând cu emoție și sensibilitate starea de așteptare a îndrăgostitului.

2 păreri la “● Genul liric-Argumentare „Lacul”, de Mihai Eminescu

  1. Teodora Lulciuc

    Imi poti spune in ce tip de ipostaza se afla eul liric in aceasta opera? Multumesc anticipat, mi a fost foarte de folos argumentarea ❤

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *