● Semnificatia titlului- „Izvorul nopţii”, de Lucian Blaga

    383640749_e2f278cf72

Redactează o compunere de 150-250 de cuvinte, în care să-ți exprimi opinia despre

semnificația titlului poeziei Izvorul nopţii, de Lucian Blaga

În compunerea ta, trebuie:

– să formulezi o opinie despre semnificația titlului poeziei;

– să-ți susții opinia formulată prin două argumente potrivite, valorificând textul dat;

– să ai un conținut adecvat cerinței;

– să respecți precizarea referitoare la numărul de cuvinte.

IZVORUL NOPTII

de Lucian Blaga

Frumoaso,

ţi-s ochii-aşa de negri încât seara

când stau culcat cu capu-n poala ta

îmi pare

că ochii tăi, adânci, sunt izvorul

din care tainic curge noaptea peste văi

şi peste munţi şi peste seşuri

acoperind pământul

c-o mare de-ntuneric.

Aşa-s de negri ochii tăi,

lumina mea.

 

Argumentare

 

Dupa parerea mea, titlul ‘Izvorul noptii’ este un element paratextual deosebit de expresiv . El se refera metaforic la elementul central al mesajului poeziei- ochii iubitei , reluat la nivelul textului prin figuri de stil si imagini artistice.

In primul rand, consider că titlul, referindu-se la frumusețea ochilor ființei dragi, oglindeste tema poemului: iubirea. El face parte din prelectura textului si creeaza un univers de asteptare cu privire la semnificatia metaforei ce se clarifică pe parcursul poeziei. Titlul este unul analitic, format din doua substantive aflate in raport de subordonare, iar sensul sau se adanceste prin relatia cu textul poetic. Astfel, ochii iubitei se dovedesc  a fi sursa farmecului misterios care învăluie existenţa . Puterea pe care privirea iubitei o are asupra poetului îi dă sentimentul că prin ea se recrează întreg universul. Ochii persoanei iubite sunt sensul suprem al vieții indragostitului- lumina sa.

 

De asemenea, titlul este in stransa legatura cu textul prin reluarea sa  : ‘Ochii tai, adancii, sunt izvorul/ Din care tainic  curge noaptea peste vai’. El campului lexical dominant: ”noaptea”, ‘seara’, ‘intuneric’, ‘negru’. Astfel, ochii iubitei devin un simbol al misterului inefabil al existentei , al fascinaţiei necunoscutului care învăluie elementele Cosmosului: ‘Peste vai/si peste munti si peste sesuri/ Acoperind pamantul/ C-o mare de-ntuneric”. In plus, figurile de stil precum metaforele ‘Mare de intuneric’, antiteza (oximoronul) ‘Asa-s de negri ochii tai,/Lumina mea’ imbogatesc semnificatia titlului, ca recurenţă a ideii centrale.

In concluzie, consider ca titlul este unul foarte potrivit pentru poezia dată, fiind in stransa legatura cu mijloacele artistice ce configureaza mesajul ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *