●Argumentare nuvela- Popa Tanda, de Ioan Slavici

  646x404

Text suport: ‘Popa Tanda’ de Ioan Slavici

Argumentare:

 

Opera literara ‘Popa Tanda’ de Ioan Slavici este o nuvela. Nuvela este o specie a genului epic in proza de dimensiuni mai mari decat ale schitei si mai mici decat ale romanului, cu un singur fir epic central, cu un numar relativ redus de personaje, in care accentual cade pe actiune si pe caracterizarea personajelor principale. Conflictul asigura un ritm alert al succesiunii intamplarilor, iar perspectiva se obiectivizeaza.

In primul rand, textul dat este o nuvela prin dimensiuni si prin numarul de personaje. Observa astfel evolutia pe o perioada indelungata de timp a personajului principal-parintele Trandafir si a familiei acestuia. Prin tehnica rezumarii se prezinta o intoarcere in timp, copilaria si formarea sa ca preot. Actiunea se petrece intr-un timp si spatiu date, satele Butucani si Saraceni, in a doua jumatate a secolului nouasprezece.

In al doilea rand, opera este o nuvela, deoarece firul epic urmareste gradat, conform momentelor subiectului incercarile preotului de a forma un nou specific parohiei sale, conflictul intre el si sateni generand tensiunea narativa a textului. Caracterizarea personajului principal este complexa, atat directa de catre narator ‘cam greu la vorba, cam aspru la judecata’ sau de alte personaje (‘ca este omul lui Dumnezeu’), cat si indirecta prin fapte, gesturi, limbaj sau relatia cu alte personaje. Astfel, se desprind trasaturi morale ale acestuia, precum spiritual de initiativa, perseverenta si harnicia prin care devine un exemplu pentru comunitate si isi castiga respectful acesteia.

In concluzie, avand in vedere aceste trasaturi putem afirma ca textul dat este o nuvela prin obiectivarea perspectivei, prezența unui singur fir narativ și favorizarea caracterizării personajului .

 

O părere la “●Argumentare nuvela- Popa Tanda, de Ioan Slavici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *