Exerciții recapitulare finala cls a VIII-a
Verbul:
- Scrie conjugările verbelor:
Bătea
Alcătuiește
Ochisem
Coborau
Am văzut
- Rescrie enunțul, trecând verbele la persoana a II-a, singular:
”- Se gândea să fie în sfârșit ce-și dorea.”
- Transcrie din fragmentul următor patru verbe aflate la moduri diferite, pe care le vei preciza: Povestea spune că ar fi fost o singură babă, pe care o chema Dochia. Dar, stați să vedeți. Ea era chiar fiica unui împărat vestit.
- Transcrie din fragmentul următor patru verbe aflate la timpuri diferite ale modului indicativ, pe care le vei preciza.
Copilul nu putea nici să vorbească din cauza a ce se întâmplase. Își luă rucsăcelul și uită că a spus că nu va mai asculta niciodată de părinți.
- Rescrie enunțurile, transformând construcțiile active în construcții pasive.
Copiii câștigaseră premiul cel mare al competiției de hadnbal.
Toți văzuseră avionul ce făcea acrobații.
Tânărul a cumpărat un inel cu safir.
Spectacolul va uimi pe spectatori prin multiplele sale efecte speciale și prin decorurile fastuoase.
Substantivul:
- Transcrie din fragmentul următor trei substantive aflate în cazuri diferite, pe care le vei preciza:
Luna învăluia copacii într-un văl al luminii. Lacul de lângă salcie tremura ușor și dădea peisajului din jurul casei un aer misterios.
Substantivul | Cazul |
- Alcătuiește un enunț negativ în care cuvântul pădure să aibă funcție sintactică de subiect, un enunț asertiv în care cuvântul teamă să aibă funcția de nume predicativ, un enunț imperativ în care cuvântul mister să aibă functia de atribut, un enunț interogativ în care cuvântul lac să aibă functia de complement direct și un enunț exclamativ în care cuvântul salcie să aibă funcția de complement indirect.
- Alcătuiește un enunț negativ, în care cuvântul care are funcția de subiect în enunțul ” Ce impresii despre natură sunt exprimate în acest text?” să fie atribut.
Pronumele:
Selectează, din fragmentul următor, șase feluri de pronume, pe care le vei preciza:
- Eu eram fascinat de grădina dumnealor și mă opream lângă fiecare plantă care își îmbina mirosurile cu cealaltă. Niciuna nu era mai prejos.
Pronumele selectat | Felul pronumelui selectat |
- Alcătuiește un enunț asertiv în care un pronume demonstrativ să aibă funcția de atribut, un enunț negativ în care un pronume personal să aibă funcția de complement direct și un enunț imperativ în care un pronume negativ să aibă funcția de complement indirect.
- Alcătuiește un enunț exclamativ în care un pronume personal cu funcție de subiect în enunțul: ”Noi nu știam unde exact ne aflam.” să fie nume predicativ.
Pronumele:
Enunțul:
- Alcătuiește un enunț negativ în care cuvântul cu funcție de complement direct în enunțul: să fie atribut.
Le-am oferit celor ce mă știau câte o strângere de mână.
Pronumele:
Enunțul:
______________________________________________________________________________
Adjectivul:
Selectează trei adjective la grade de comparație diferite din fragmentul următor:
- Toți participanții ocoleau pe traseul cel mai sigur, dar Matei atacă voinicește dealul abrupt, la fel de sigur ca un campion. Peste câteva minute era foarte obosit, dar nu se lăsa doborât.
Adjectivul | Gradul de comparație |
- Identifică adjectivul participial ( provenit din participiu):
Trandafirul galben, smuls din rădăcină, uitat pe caldarâm, înviora tabloul cu strălucitoarea lui culoare.
Fraza:
- Precizează tipul de coordonare între propozițiile următoare:
Se face roșu, se bâlbâie, frământă buretele cu creta la un loc.
Păsările, vesele de această scăpare, se rotesc deasupra lacului și sărbătoresc prin larma lor agitată victoria.
- Transcrie propozițiile din frazele următoare, precizând felul lor:
”Splendoarea serilor de atunci, într-un loc în care liniștea nu era tulburată de aglomerația continuă din oraș, mi-a rămas cel mai profund întipărită în minte.”
” Mi-aduc aminte ce frumos răspundea de fiecare dată.”
” Copilașul privi lung stolul care se pierdea, ca un fluture, în adâncul nopții, și se întoarse către sat. ”
”Nu voia să plece, dar era încredințat că rămânînd va face mai mult rău.”
Scriere corectă:
- Alege variantele corecte:
Dacă a-ți fi/ați fii/ați fi mai integri decât asprii aceea/aceia de arbitri, nu mași/m-aș fi sfiit să vă aplaud. Din cauza/ datorită efortului prea mare, a făcut acest accident. Mi-ar plăcea/ mi-ar place să vizitez o imensă grădină zoologică.
- Corectează mesajul de pe facebook:
De sigur că prietenii noștrii știu că ambele amândouă cărțile sunt interesante. Cartea care o citesc cu drag în luna Februarie are coperțile roși. Nu mă speriu nici de cealaltă, fiincă v-a apărea și un film ân curând dar e destulă de lungă.
- Corectează greșelile de orice natură:
Spunândui mamei ce vroia a reușit să obțină o satisfacție uriașă. Aceasta a fost deacord cu propunerea și au stabilit ce să i-a pentru a putea descoperii în grădină un loc ideal în care să deseneze. Vroia de cât să aibe o oază de liniște pentru a picta asemenea lui Nicolae grigorescu. Știa că va urma în continuare o perioadă grea și nu credea că va reușii fără efort.
În fiecare zi la ora doisprezece ieșea în grădină.
- Completează spațiile libere cu forma corectă cerută între paranteze:
- Ar fi trebuit ______________( a ști, conjunctiv, prezent, pers a II-a, sg ) ce e bine pentru a obține aprobarea acelora _____________ ( care, genitiv) părere contează __________ ( mult, superlativ relativ de superioritate). ____________ ( a dori, codițional-optativ, pers I, sg) ca altădată _____________ ( a fi, conjunctv, prezent) mai atent.
- Pe cerul cu nuanțe ___________( albăstriu) părea că norii _________( a presăra, imperfect) mereu steluțe tremurătoare. Toate _____________( a crea, imperfect) o imagine feerică de ______________( care, genitiv) farmec erau cuprinși toți ____________( călător, plural, nominativ ). Pe malul _________ ( celălalt, genitiv) râu copacii înghețați se oglindeau in apa sclipitoare.