● Exprimarea opiniei despre mesajul poeziei-‘Toamna’ de George Bacovia

                               trees-816416_960_720

      Redactează o compunere de 150-250 de cuvinte în care să-ți prezinți opinia despre semnificația mesajului poeziei Toamna de George Bacovia.
În compunerea ta, trebuie:
– să formulezi o opinie despre semnificația mesajului poeziei;
– să-ți susții opinia formulată prin două argumente potrivite, valorificând textul dat;
– să ai un conținut adecvat cerinței;
– să respecți precizarea referitoare la numărul de cuvinte

 

Toamna

      de George Bacovia.

Rasuna din margini de târg,

Un bangat puternic de arma;

E toamna… metalic s-aud

Gornistii, în fund, la cazarma.

 

S-aude si-un clopot de scoala,

E vânt, si-i pustiu, dimineata;

Hârtii si cu frunze, de-a valma,

Fac roata-n vârteje, pe-o piata.

 

Se uita în zari catedrala,

Cu turnu-i sever si trufas;

Gradina orasului plânge,

Si-arunca frunzisu-n oras.

 

Si vine, ca-n vremi de demult,

Din margini, un bucium de-alarma,

E toamna… metalic s-aud

Gornistii, în fund, la cazarma.

 

Argumentare:

 

După părerea mea, mesajul poeziei ‘Toamna’ de George Bacovia graviteaza în jurul unui sentiment ( ! idee, dacă e cazul) de tristețe profundă, asociat unui anotimp dezolant -toamna. Mesajul poeziei are semnificatii potențate de varietatea figurilor de stil si a imaginilor artistice folosite.

In primul rând, eu cred că tristețea profundă și copleșitoare  a mesajului poeziei este dată de prezenţa amenințătoare a sunetului de cazarmă. Un exemplu în acest sens este prima strofă : ”Răsună prin margini de târg/ Un bangăt puternic de armă/ E toamnă…Metalic s-aud/ Gorniștii, în fund, la cazarmă.” Epitetul ‘metalic’ subliniază raceala și artificialitatea universului în care poetul se simte străin. De asemenea, sentimentul de teamă, de angoasă pătrunde în forul interior al eului poetic prin imaginea auditiva  ‘bangat puternic de arma’, cu rezonanța rece a unui pericol nedefinit . Elemente exterioare precum stridenţa sunetelor- clopot, goarnă, armă, bucium-sunt puse în corespondenţă cu ameninţarea şi copleşitoarea singurătate.

In al doilea rând, specificul figurilor de stil subliniaza mesajul trist ( ideea de…) al poeziei.  În acest sens este ilustrativă secvența: ” S-aude și-un clopot de școală/ E vânt și-i pustiu, dimineața/ Hârtii si cu frunze, de-a valma /Fac roata vârteje pe-o piață’ . Enumerația ‘E vânt și e pustiu’ oglindește starea eului liric de gol interior și de vulnerabilitate. Imaginile artistice ( sau alte figuri de stil…) asociaza elementele peisajului cu stări afective și transmit imaginea unui viitor trist şi lipsit de orizont. Imaginea dinamica si vizuala ‘hartii si cu frunze, de-a valma /fac roata varteje pe-o piata’  accentueaza monotonia dezolanta a orașului în care aceleași mișcări repetitive ale vântului dau senzația de frig interior și de pustietate. Eul liric caută zadarnic refugiu într-un univers în care fiecare element pare a-i accentua vulnerabilitatea.

In concluzie, poezia ‘Toamna’ de George Bacovia transmite un mesaj puternic, de o tristete profunda ce paralizează alte reacții sufletești,  exprimata cu ajutorul figurilor de stil si al imaginilor artistice ce creeaza un univers poetic specific autorului.

O părere la “● Exprimarea opiniei despre mesajul poeziei-‘Toamna’ de George Bacovia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *