Opinia despre mesaj- Text EPIC

 

Citeste, cu atentie, textul urmator: 

“Dan alese cel mai sigur leac impotriva propriei emotii: sa traiasca emotia altora. Adica sa citeasca pana ii va cadea cartea din mana, pana cand ii va cadea capul pe perna, pana cand ii vor cadea, grele, pleoapele. Cartea il duse in Evul Mediu, printre dueluri si cavalcade*; era o carte pe care o mai citise de cateva ori, era una dintre marile carti ale copilariei si recitea cu disperare paginile cele mai frumoase, dar fara sa-si dea seama, si fara sa stie cum si cand, se pomenea in grote infricosatoare, amenintat de bezna si gheata, si trebuia sa-si stranga pleoapele pana la durere pentru a regasi castelul cu oglinzi si lumini ametitoare. 

Maica-sa, ranita de lumina care inunda odaia, ii ceru sa se culce, taica-su ii lua apararea: 
– Crezi ca il poti obliga pe un om sa se culce, asa cum l-ai obliga sa isi rada barba?
– Eu stiu ca daca-i intuneric, copilul doarme. Asta-i!
– Aici gresesti. Dan nu mai este un copil…
– Treaba voastra… Daca v-ati inteles amandoi sa-mi stricati noaptea… 

Dan stinse lumina si chiar in prima clipa de intuneric descoperi ideea jurnalului: un jurnal de calatorie, tinut in cel mai strict secret, un jurnal cu intamplari nostime, da…! cu avanturile, cu certurile, cu neintelegerile care se vor ivi, un jurnal original, fara altitudini si longitudini, fara calcule si masuratori, fara denumiri latine… iar la sfarsitul expeditiei, sau poate mai tarziu, sau poate chiar mult mai tarziu, isi va aduna prietenii si le va citi… Ochii lui Dan se inchideau, si in fata lui se afla jurnalul, si creionul din mana lui incepea sa alerge pe pagina; randuri, randuri despre spaime si bucurii, despre surprize si esecuri, randuri multe pe care intunericul grotei voia sa le stearga, randuri incalcite, patate de intuneric, suvoaie de cerneala neagra curgand peste peste pagini… Nu cititul, cum crezuse el, ci scrisul acela ii inchise pleoapele.” 
(Constantin Chirita, Ciresarii, vol. I)

 

      Redacteaza o compunere de 80-150 de cuvinte (10-15 randuri), in care sa-ti prezinti opinia despre mesajul fragmentului din Ciresarii de Constantin Chirita     12 puncte

  1. In compunerea ta, trebuie:
    – sa formulezi o opinie despre mesajul fragmentului dat;
    – sa sustii opinia formulata prin doua argumente potrivite, valorificand textul dat;
    – sa ai un continut adecvat cerintei;
    – sa respecti limitele de spatiu indicate.

Rezolvare:

După părerea mea, mesajul fragmentului dat gravitează în jurul ideii lecturii ca mijloc de evadare într-o lume imaginară, dar şi a scrisului ca mijloc de valorizare peste timp a aventurilor, impresiilor, trăirilor adolescenţei.

În primul rând, cred că  textul transmite mesajul  rolului de compensare a lecturii deoarece cititul este văzut ca singur „leac” împotriva emoţiilor copleşitoare. Personajul principal, Dan, încearcă să găsească în paginile unei cărţi de aventuri o altă realitate care să-l ajute să se detaşeze de propria realitate.  Așteptarea excursiei presupune trăiri  puternice, scenarii înfricoşătoare care îl atrag în lumea grotei pe care urmează să o exploreze alături de prietenii săi. Cartea aleasă , un univers al luptelor şi cavalcadelor fascinante ale Evului Mediu, în care eroul iese întotdeauna biruitor, este văzută ca un răspuns la dorinţele copilăriei de a evada în aventură şi în imaginar: recitea cu disperare paginile cele mai frumoase, dar fara sa-si dea seama, si fara sa stie cum si cand, se pomenea in grote infricosatoare, amenintat de bezna si gheata, si trebuia sa-si stranga pleoapele pana la durere pentru a regasi castelul cu oglinzi si lumini ametitoare.  Dorința puternică a eroului de a regăsi  liniştea lecturilor inocente este subliniată de cuvinte cu puternică încărcătură afectivă precum: „cu disperare”, „până la durere .”

De asemenea, mesajul textului  este legat de trecerea personajului la o altă vârstă, la o altă etapă: din cititor în scriitor, din spectator la aventurile altora la erou al propriilor experienţe. Ideea de a ţine un jurnal, de a scrie “ despre spaime si bucurii, despre surprize si esecuri” este singura care îi linişteşte emoţiile: “ Nu cititul, cum crezuse el, ci scrisul acela ii inchise pleoapele.” Pentru erou, scrisul este antidot împotriva uitării, deoarece îşi imaginează cum, peste timp, el şi prietenii lui vor citi rândurile formării lor ca tineri.  Fragmentul ilustrează descoperirea vocaţiei de scriitor a personajului central.

În concluzie, pot afirma că mesajul textului dat este acela de a arăta importanţa lecturii, dar şi a scrisului în evoluţia personajului. Se poate încheia parafrazând pe tatăl  care îl caracterizează direct prin replica: “Dan nu mai este un copil…”