Textul narativ – Rezolvare model cls a V-a 2017
Fragmentul dat din textul Ţara unde oamenii nu visau niciodată de Petre Crăciun este un text narativ literar, deoarece are trăsăturile acestui tip de text.
Narațiunea literară este textul în care se relatează o serie de întâmplări imaginare într-o ordine logică, petrecute într-un timp și spațiu date, din perspectiva unui povestitor. La întâmplări participă personaje principale, secundare sau episodice.
Fragmentul dat este unul narativ deoarece conține o serie de întâmplări petrecute într-o succesiune logică temporală, conform schemei acțiunii. În textul dat identificăm situația inițială, caracterizată prin echilibru – ”era odată un popor de oameni” , cauza care declanșează acțiunea – dificultatea faptului că oamenii nu visau niciodată , precum și începutul desfășurării acțiunii- venirea unui om pe o pasăre mare. Astfel, acțiunea are în centru repararea dezechilibrului produs de lipsa viselor. Aceste întâmplări se petrec intr-un timp și spațiu nedefinite: ”odată”, ”într-o țară îndepărtată”.
De asemenea, textul este unul narativ deoarece la întâmplări participă personaje. Personajele sunt alter-ego-uri ale autorului și poartă valoare simbolică. Identificăm un personaj colectiv- poporul care nu putea să viseze, personajul principal- un tânăr care coboară din înaltul cerului, precum și un personaj fantastic: o uriașă pasăre vorbitoare. Din faptele și cuvintele tânărului reiese că acesta este curajos și generos, deoarece a ajutat pasărea cu iubirea pe care o porți unui copil, salvându-i viața.
Astfel, având în vedere prezența unei acțiuni desfășurate cronologic, precum și a personajelor reprezentative unor valori simbolice, textul dat este unul narativ.