OLAV nivel II (cls a VII-a cls a VIII-a)

http://petrurares.ro/wp-content/uploads/2017/01/OL_LAV_nivel2_judet_2017_subiect.pdf

OLIMPIADA DE LECTURĂ LECTURA CA ABILITATE DE VIAȚĂ-LAV etapa judeţeană, 29 ianuarie 2017

Secțiunea gimnaziu – lector avansat, nivelul 2 – clasele a VII-a și a VIII-a

Înainte de a răspunde la cerințele formulate, citește cu atenție următoarele precizări:

 Toate subiectele sunt obligatorii.

 În cazul subiectelor care presupun încadrarea într-o limită de rânduri, vei numerota fiecare rând pe care îl vei scrie.

 În cazul cerințelor în care limita maximă de rânduri este precizată, nu se vor lua în considerare rândurile excedentare.

 Timpul de lucru este de 3 ore. Citește cu atenție fiecare text, apoi cerințele și răspunde la fiecare dintre acestea.

SUBIECTUL I 30 de puncte

COSTUMUL NICI-NU-CONTEAZĂ de Sylvia Plath

Max Nix avea şapte ani şi era cel mai mic din şapte fraţi. Mai întâi venea Paul, cel mai mare şi mai înalt dintre cei şapte. După el urma Emil. Apoi Otto şi Walter, Hugo şi Johann. Ultimul era Max. Numele lui întreg era Maximilian, dar pentru că nu avea decât şapte ani, nu-i trebuia un nume prea lung. Aşa că toată lumea îi spunea doar Max. Max locuia împreună cu Mama şi Tata Nix şi cu cei şase fraţi ai săi într-un târguşor pe nume Winkelburg, aflat la jumătatea urcuşului pe un munte abrupt.

Muntele avea trei piscuri şi, pe toate trei, fie iarnă, fie vară, şedeau căciuliţe de zăpadă, ca trei mari globuri de îngheţată cu vanilie. În nopţile când luna răsărea rotundă şi strălucitoare ca un balon portocaliu, se auzeau vulpile scheunând în pădurea deasă de pini aflată mai sus de casa lui Max. În zilele senine şi însorite, se vedea râul sclipind şi clipocind hăt jos, în vale, mititel şi subţirel ca o panglică de argint.

Lui Max îi plăcea unde locuieşte. Era fericit acolo. Un singur lucru îi lipsea. Mai mult decât orice pe lume, Max Nix îşi dorea să aibă şi el un costum. Avea, ce-i drept, un pulover verde şi ciorapi verzi de lână şi o pălăriuţă vânătorească verde, de fetru, împodobită cu o pană de cocoş de munte. Avea chiar şi o frumoasă pereche de pantalonaşi scurţi de piele, cu nasturi ciopliţi din os. Dar toată lumea ştie că un pulover şi o pereche de pantalonaşi scurţi nu se pot compara cu un costum – un costum croit la comandă, cu pantaloni lungi şi sacou din acelaşi material. Oriîncotro s-ar fi uitat Max Nix în Winkelburg – spre răsărit sau spre apus, spre miază-noapte sau spre miazăzi, în sus sau în jos, sau de jur împrejur – vedea că lumea poartă costume. Unii purtau costume ca să meargă la muncă. Astfel de costume erau foarte trainice, croite din stofă cafenie sau cenuşie. Unii purtau costume la nunţi. Astfel de costume erau foarte elegante şi aveau veste de mătase în dungi.

Unii purtau costume de schi. Astfel de costume erau colorate vesel, în albastru sau roşu, cu broderii de fulgi de zăpadă sau flori-de-colţ pe manşete şi pe gulere. Unii aveau costume de vară din in, albe şi foşnitoare ca hârtia de scrisori. Tata Nix şi Paul şi Emil şi Otto şi Walter şi Hugo şi Johann aveau toţi costume. Toată lumea de pe munte avea câte un costum – numai Max nu. Dar Max nu voia un costum doar pentru muncă (ar fi fost prea serios), sau doar pentru nunţi (ar fi fost prea elegant), sau doar pentru schi (ar fi fost prea călduros), sau doar pentru vară (ar fi fost prea răcoros). Voia un costum pentru Tot Anul. Voia un costum în care să poată face Orice. Un costum nu prea serios pentru zile de naştere şi sărbători, un costum nu prea elegant, cu care să meargă la şcoală şi să aducă vacile de la păşune. Un costum nu prea călduros, pentru făcut drumeţii în iulie şi un costum nu prea răcoros, pentru mers la săniuş. Dacă Max ar avea un Costum-Pentru-Tot-Anul, măcelarul, brutarul, fierarul, aurarul, tinichigiul, croitorul, hangiul, învăţătorul, băcanul, gospodinele, preotul, primarul şi toată lumea din Winkelburg s-ar strânge ciorchine la uşi şi la ferestre când ar trece el pe drum. „Uitaţi!” ar şuşoti ei. „Trece Maximilian, în minunatul lui costum!”

Dacă Max ar avea un costum în care să poată face Orice, pisicile de pe uliţe şi câinii de pe drumurile pietruite l-ar urma în sus şi-n jos peste tot în Winkelburg, torrrrrrcând şi mârrrrrrâind de admiraţie.

2 Cam la un astfel de costum visa Max în clipa în care poştaşul din Winkelburg bătu la uşa familiei Nix şi aduse pachetul cel mare.

Pachetul avea forma unei cutii lungi şi cam plate. Era înfăşurat în hârtie groasă şi maronie de ambalaj. Era legat cu sfoară roşie. Pe pachet Max citi N-I-X, scris cu litere negre şi mari. Peste cuvântul de dinainte plouase, şi nici măcar Poştaşul din Winkelburg nu-l putea descifra. Aşa că nimeni nu ştia pentru care membru al familiei Nix venise pachetul. Pachetul putea fi pentru Tata Nix, sau pentru Paul sau Emil, sau pentru Otto sau Walter, sau pentru Hugo sau Johann. Putea fi chiar şi pentru Max. Nimeni nu putea fi sigur.

Mama Nix tocmai copsese o tavă de prăjituri cu caise. Toată familia stătea la masa din bucătărie, întrebându-se pentru cine era pachetul şi de la cine era şi ce era în el, în timp ce mâncau prăjiturile cu caise, una câte una. Nu era Crăciunul, aşa că înăuntru nu putea fi un cadou de Crăciun. Nu se apropia ziua de naştere a nimănui, aşa că înăuntru nu putea fi un cadou pentru aniversarea vreunuia din ei.

― E mult prea scurt, spuse Paul, pentru ca în el să fie o pereche de schiuri.

― E mult prea mic, spuse Emil, pentru ca în el să fie o sanie.

― E mult prea uşor, spuse Otto, ridicându-l cu uşurinţă, pentru ca în el să fie o bicicletă.

― E mult prea lat, spuse Walter, pentru ca în el să fie o undiţă.

― E mult prea mare, spuse Hugo, pentru ca în el să fie un cuţit de vânătoare. Johann îşi lipi urechea de pachet şi îl scutură un pic.

― E mult prea linişte înăuntru, zise el, pentru ca acolo să fie o talangă de vacă.

Max nu zise nimic. „E mult prea frumos”, se gândi, „pentru ca înăuntru să fie ceva pentru mine”. Într-un târziu, se terminară toate prăjiturile cu caise şi tot nu reuşea nimeni să ghicească ce e în pachet.

― Hai să-l deschidem, zise toată lumea.

Tata Nix desfăcu nodul care era legată sfoara roşie. Mama Nix desfăcu hârtia de ambalaj. Sub hârtia maronie era o cutie gri de carton. Paul dădu la o parte capacul cutiei. În cutia cea gri era multă foiţă albă. Emil şi Otto, Walter şi Hugo, Johann şi Max dădură toţi câte o mână de ajutor să îndepărteze foiţa. Şi în cutia cea gri, înconjurat de un nor de foiţă albă, se afla – lânos vârtos nou-nouţ galben-ca-muştarul – un costum cu trei nasturi de alamă în faţă, strălucind ca oglinda, şi cu doi nasturi de alamă în spate şi cu câte un nasture de alamă pe fiecare manşetă.

― Ce costum ciudat, spuse Tata Nix. Nu am văzut de când sunt eu un asemenea costum.

Mama Nix, prinzând între degete lâna galbenă-ca-muştarul: aşa un costum n-o să se strice prea curând.

― E un costum frumos! spuse Paul.

― Uşor ca fulgul! spuse Emil. ―Tare ca piatra! spuse Otto. ― Iute ca săgeata! spuse Walter.

― Pur şi simplu splendid! spuse Hugo.

― Super! spuse Johann.

― Marfă! spuse Max. Fiecare dintre cei şapte fraţi şi-ar fi dorit să aibă un asemenea costum.

Dar costumul părea să fie croit pe măsura lui Tata Nix. Aşa că Tata Nix se apucă să-l probeze. Sacoul îi era suficient de larg, iar pantalonii – suficient de lungi. Costumul îi venea ca turnat lui Tata Nix.

― O să-l port mâine la muncă, spuse el.

Tata Nix lucra la bancă. Încercă să-şi imagineze cum ar fi să poarte costumul lânos, vârtos, nou-nouţ, galben-ca-muştarul la muncă. Un asemenea costum nu se mai pomenise în Winkelburg. Ce va zice lumea? Poate vor crede că e un costum prea fistichiu pentru un funcţionar serios de la bancă. Nasturii de alamă vor străluci ca nişte ditamai monede. Toţi ceilalţi funcţionari ai băncii purtau costume albastre sau gri închis. Niciunul din ei nu purtase vreodată un costum galben-ca-muştarul. În cele din urmă, Tata Nix oftă şi zise:

3 ― Sunt prea mare să port un costum galben-ca-muştarul. Paul rămase cu sufletul la gură.

― O să-i dau costumul lui Paul, spuse Tata Nix.

Aşa că Paul se apucă să probeze costumul galben-ca-muştarul. Paul era la fel de înalt ca Tata Nix, deci pantalonii i-au fost numai buni ca lungime. Dar pentru că nu era aşa de solid ca Tata Nix, sacoul atârna în jurul lui în falduri largi. Numai că Mama Nix se pricepea de minune să lucreze cu acul. Făcu o pensă ici, o cusătură acolo, iar când fu gata, costumul îi venea lui Paul ca turnat.

― O să port costumul mâine la schi, spuse el. Paul mergea adesea la schi cu prietenii lui. Încercă să-şi imagineze cum ar fi să poarte costumul lânos, vârtos, nou-nouţ, galben-ca-muştarul, la schi. Un asemenea costum nu se mai pomenise în Winkelburg. Ce vor zice prietenii săi? Vor crede poate că galbenul e o culoare caraghioasă pentru un costum de schi. Ar arăta ca un câmp de floarea-soarelui pe zăpadă. Toţi prietenii săi purtau costume de schi albastre şi roşii. Niciunul dintre ei nu purtase vreodată un costum galben-ca-muştarul. În cele din urmă, Paul oftă şi zise:

― Şi eu sunt prea mare să port un costum galben-ca-muştarul. Emil rămase cu sufletul la gură.

― Să probeze Emil costumul, spuse Paul. […] În cele din urmă, Emil oftă şi zise:

― Şi eu sunt prea mare să port un costum galben-ca-muştarul. Otto rămase cu sufletul la gură.

― Poate costumul o să-i vină bine lui Otto, spuse Emil. […] În cele din urmă, Otto oftă şi zise:

― Şi eu sunt prea mare să port un costum galben-ca-muştarul. Walter rămase cu sufletul la gură.

― Dacă-mi vine costumul mie, ar trebui să-i vină şi lui Walter, spuse Otto. […] În cele din urmă, Walter oftă şi zise:

― Şi eu sunt prea mare să port un costum galben-ca-muştarul. Hugo rămase cu sufletul la gură.

― Poate vrea să-l poarte Hugo, spuse Walter. […] În cele din urmă, Hugo oftă şi zise:

― Şi eu sunt prea mare să port un costum galben-ca-muştarul. Johann rămase cu sufletul la gură.

― Să vedem cum arată pe Johann, spuse Hugo. […] În cele din urmă, Johann oftă şi zise:

― Până şi eu sunt prea mare să port un costum galben-ca-muştarul. Max se abţinea cu greu să nu înceapă să ţopăie de bucurie, dar rămase nemişcat, aşteptând să vadă ce ce va întâmpla.

― Max nu are costum, spuse Johann.

― Vai de mine! spuse Tata Nix. ― Şi de mine! spuse Mama Nix.

― Atunci, să fie acesta costumul lui Max, spuseră toţi, dând din cap şi zâmbind.

Aşa că Max se apucă să probeze costumul galben-ca-muştarul. Max era cel mai scund şi cel mai subţire dintre toţi fraţii Nix, dar Mama Nix tăie şi cusu şi făcu pense şi mută nasturi, iar când fu gata, costumul îi venea lui Max de parcă ar fi fost făcut la comandă.

― O să port costumul, spuse Max, astăzi şi mâine şi răspoimâine.

Max s-a dus la şcoală în costumul său galben-ca-muştarul. Umbla cu spatele drept şi cu capul sus. Curând, colegii lui începură să-şi dorească să poarte şi ei costume precum cel al lui Max. Iar faptul că un asemenea costum nu se mai pomenise în Winkelburg NICI N-A CONTAT. Max s-a dus la schi în costumul său galben-ca-muştarul. A căzut şi, o vreme, s-a dus la vale pe turul pantalonilor, dar stofa costumului era foarte trainică şi nu s-a rupt, aşa că NICI N-A CONTAT. Max a mers cu bicicleta, îmbrăcat în costmului său galben-ca-muştarul. L-a prins ploaia, dar apa se scurgea de pe ţesătura vârtoasă ca de pe spinarea unei raţe, aşa că NICI N-A CONTAT. Max s-a dus să pescuiască la copcă, îmbrăcat în costumul său galben-ca-muştarul. Peştii au venit la suprafaţă, să vadă ce străluceşte aşa puternic deasupra gheţii, şi Max a prins câţi i-au trebuit pentru cină. I s-au lipit câţiva solzi de costum, dar lumea era atât de ocupată să admire peştii lui Max, încât nimeni nu a băgat de seamă, aşa că NICI N-A CONTAT.

4 Max s-a dus la săniuş, îmbrăcat în costumul său galben ca muştarul. S-a răsturnat cu sania de vreo două ori şi a intrat în nămeţii îngheţaţi, dar costumul cel lânos era foarte călduros, aşa că NICI N-A CONTAT. Max s-a dus la vânătoare de vulpi, îmbrăcat în costumul său galben-ca-muştarul. Vulpea a zărit ceva galben printre copaci şi a crezut că e o găină de Winkelburg, galbenă şi grasă. A început să-i lase gura apă şi s-a apropiat în fugă. Max a prins vulpea. A pierdut un nasture de alamă în tufişuri, dar nasturele strălucea ca o stea în întuneric, iar Max l-a găsit cât ai clipi, aşa că NICI N-A CONTAT. Max s-a dus să mulgă vacile, îmbrăcat în costumul său galben-ca-muştarul. Culoarea însorită a costumului le-a făcut pe vaci să viseze la pajiştile presărate cu flori de primăvară şi, de bucurie, au început care mai de care să facă Muuu. Când Max a terminat de muls vacile, se adunaseră trei vedre pline de cel mai gras lapte care se pomenise vreodată în Winkelburg. Câteva fire de fân i se lipiseră de costum, dar pentru că fânul era galben, iar costumul era şi el galben, nu se vedeau, aşa că NICI N-A CONTAT. Max umbla de colo până colo prin Winkelburg, îmbrăcat în costumul său galben-ca-muştarul. Când trecea el pe drum, măcelarul, brutarul, fierarul, aurarul, tinichigiul, croitorul, hangiul, învăţătorul, băcanul, gospodinele, preotul şi primarul ieşeau toţi ciorchine la uşi şi la ferestre.

― Uitaţi! şuşoteau ei. Trece Maximilian, în minunatul lui costum! Iar pisicile de pe uliţe şi câinii de pe drumurile pietruite îl urmau în sus şi-n jos prin Winkelburg, torrrrrrcând şi mârrrrrr de admiraţie pentru Max Nix şi al său minunat lânos vârtos nou-nouţ galben-ca-muştarul NICI-NU-CONTEAZĂ COSTUM.

traducere din engleză de Florin Bican

A. (2 puncte: 0,5 puncte pentru fiecare răspuns corect) Scrie, pe foaia de concurs, litera corespunzătoare răspunsului corect.

1. Cel mai mare frate al lui Max se numește: a. Emil; b. Johann; c. Paul; d. Walter.

2. Lui Max îi lipsea un singur lucru: a. un pulover verde; b. ciorapi negri de lână; c. o pălăriuţă vânătorească verde; d. un costum croit la comandă.

3. Max locuia în: a. Winnerburg; b. Winkelburg; c. Winterburg; d. Windburg.

4. Mama Nix copsese prăjituri cu: a. caise; b. mere; c. pere; d. vişine.

5 B. (4 puncte: 0,5 p. pentru fiecare idee plasată corect) Stabilește ordinea logică și temporală a următoarelor idei din text, apoi notează pe foaia de concurs doar cifrele corespunzătoare acestora, într-o casetă similară celei de mai jos:

1. Mama Nix coace o tavă de prăjituri.

2. Mama Nix desface ambalajul cutiei.

3. Mama Nix se pricepe de minune să lucreze cu acul.

4. Max este fericit unde locuieşte.

5. Max îşi doreşte un costum în care să poată face orice.

6. Max locuieşte împreună cu Mama şi Tata Nix şi cu cei şase fraţi ai săi într-un târguşor.

7. Poştaşul aduce un pachet. 8. Poştaşul bate la uşa familiei Nix.

C. (12 puncte: 3 puncte pentru răspunsul corect la fiecare din cerințe) Răspunde, pe foaia de concurs, formulând enunțuri, la fiecare din următoarele cerințe:

1. Precizează un motiv pentru care Max îşi doreşte un costum.

2. Menționează două caracteristici ale pachetului adus de poştaş.

3. Explică motivul pentru care Tata Nix refuză să poarte costumul.

4. Prezintă, în cel mult 10 rânduri, semnificaţia următorului fragment, din textul dat: „― Atunci, să fie acesta costumul lui Max, spuseră toţi, dând din cap şi zâmbind. Aşa că Max se apucă să probeze costumul galben-ca-muştarul. Max era cel mai scund şi cel mai subţire dintre toţi fraţii Nix, dar Mama Nix tăie şi cusu şi făcu pense şi mută nasturi, iar când fu gata, costumul îi venea lui Max de parcă ar fi fost făcut la comandă. ― O să port costumul, spuse Max, astăzi şi mâine şi răspoimâine. Max s-a dus la şcoală în costumul său galben-ca-muştarul. Umbla cu spatele drept şi cu capul sus. Curând, colegii lui începură să-şi dorească să poarte şi ei costume precum cel al lui Max. Iar faptul că un asemenea costum nu se mai pomenise în Winkelburg NICI N-A CONTAT.”

D. (12 puncte) La o întâlnire a clubului de lectură din care faci parte discutați despre diferitele semnificații ale povestirii Costumul-nici-nu-contează de Sylvia Plath. Redactează un text de cel mult 30 de rânduri care să reprezinte intervenția ta în cadrul discuției și în care să evidențiezi curajul lui Max de a-şi urma visul.

SUBIECTUL al II-lea 20 de puncte

TOPUL CELOR MAI ASTEPTATE JOCURI ALE ANULUI 2017 de Bogdan Marta Anul 2017 se anunță a fi unul plin de surprize pentru iubitorii jocurilor pe calculator. Pe lângă continuări ale unor titluri extrem de populare, gamerii vor putea descoperi și jocuri noi, care promit să schimbe pentru totdeauna experiența din fața calculatorului. Iată în continuare o listă cu cele mai așteptate jocuri ale anului 2017. Mass Effect: Andromeda. Al patrulea joc din seria Mass Effect, Andromeda aduce o serie de schimbări importante. […] Acțiunea este plasată la 600 de ani după evenimentele din primele trei jocuri, în galaxia Andromeda. Mai mult, gamerii vor putea pentru prima dată să controleze o mașină de teren cu care vor putea explora rapid planetele galaxiei. Jocul va fi disponibil pe PC, PS4 și Xbox One. Marvel vs. Capcom: Infinite. La mai bine de cinci ani de la ultimul joc Marvel vs. Capcom, în 2017 va fi lansat Marvel vs. Capcom: Infinite. Deocamdată, detaliile legate de acest joc sunt destul de puține, însă acesta va include mai multe personaje devenite populare în ultimii ani, cum ar fi Iron Man și Captain America sau Ryu și Mega Man X. În schimb, se pare că noul joc din serie nu va conține și personaje din seria X-Men, deoarece dezvoltatorul jocului ar fi pierdut licența pentru acestea. Jocul va fi disponibil doar pe PS4. State of Decay 2. State of Decay a fost considerat la lansare unul dintre cele mai bune jocuri cu zombie al tuturor timpurilor. Surpriza a fost cu atât mai mare cu cât se știau foarte puține lucruri despre acesta și jocul a trecut relativ neobservat. Cu toate acestea, State of Decay 2 a creat vâlvă încă de la apariția primelor imagini. Jocul va fi disponibil pe Xbox One și PC. 6 Injustice 2. Injustice a fost modul celor de la Warner Brothers de a răspunde jocului Marvel vs. Capcom. În noul joc, gamerii vor putea controla personaje cunoscute ale universului WB precum Batman sau Superman, dar și Aquaman, Harley Quinn sau Deadshot. În plus, jocul va introduce și un sistem de upgrade al personajelor în funcție de bătăliile câștigate, astfel încât aspectul și performanțele lor vor fi total diferite la finalul campaniei, față de începutul acesteia. Horizon Zero Dawn. Dacă până acum am vorbit doar de continuări ale unor jocuri mai vechi, iată că a venit timpul și pentru primul joc care promite să schimbe total genul Adventure. Dezvoltat de Guerilla Games și publicat de Sony doar pe PS4, Horizon Zero Dawn va oferi jucătorilor o întreagă lumea pe care o pot descoperi. Acțiunea este plasată 1000 de ani în viitor, când lumea pe care o cutreieră personajul principal este populată de „dinozauri” roboți. Halo Wars 2. Seria jocurilor Halo practic a salvat de una singură divizia de jocuri a gigantului Microsoft. De aceea nu este de mirare că și 2017 va aduce un nou titlu: Halo Wars 2. Jocul de strategie în timp real promite să aducă o campanie întinsă pe 12 misiuni și o interfață mai complexă, care să țină interesul jucătorilor timp îndelungat. Jocul va fi lansat la finele lunii februarie 2017 pe Xbox One și PC.

(http://www.tion.ro/topul-celor-mai-asteptate-jocuri-ale-anului-2017/1758464)

A. (8 puncte: 2 puncte pentru fiecare răspuns corect) Formulează, sub formă de enunțuri, răspunsuri la fiecare din următoarele cerințe, prin valorificarea textului citat:

1. Precizează motivul pentru care al patrulea joc din seria Mass Effect poartă numele Andromeda.

2. Menționează denumirea jocului care nu aparține unei serii.

3. Explică semnificația afirmației: „Seria jocurilor Halo practic a salvat de una singură divizia de jocuri a gigantului Microsoft”.

4. Prezintă o asemănare ce se poate stabili între conținutul jocurilor Marvel vs. Capcom: Infinite și Injustice

2. B. (12 puncte) Doi prieteni discută între ei: — Jocurile pe calculator dezvoltă creativitatea copiilor. — Eu cred că au un efect negativ asupra acestora.

Redactează un text de cel mult 20 de rânduri în care să-ți susții punctul de vedere față de oricare dintre cele două afirmații.

SUBIECTUL al III-lea 10 puncte Se vor acorda câte 2 puncte pentru cerințele 1-3 și 3 puncte pentru cerința 4.

Privește următorul print-screen al unei pagini web, apoi răspunde la următoarele cerințe:

1. Precizează scopul pe care îl are site-ul www.mnar.arts.ro.

2. Menționează zilele în care este închis muzeul.

3. Notează numele unui alt muzeu, aflat în apropierea MuzeuluI Colecţiilor de Artă, aşa cum reiese din hartă.

4. Explică, într-un text de cel mult 20 rânduri, relaţia dintre mesajul verbal şi elementele componente ale paginii de internet

Pentru imagine accesează:

http://petrurares.ro/wp-content/uploads/2017/01/OL_LAV_nivel2_judet_2017_subiect.pdf

 

5 păreri la “OLAV nivel II (cls a VII-a cls a VIII-a)

 1. Robert Groze VII A

  Subiectul I

  A
  1. Paul
  2. Un costum croit la comanda
  3. Placinta de caise

  B
  5. Ordinea cronologica: 6; 4; 5; 1; 8; 7; 2; 3;

  C
  1. Dacă Max ar avea un Costum-Pentru-Tot-Anul, măcelarul, brutarul, fierarul, aurarul, tinichigiul, croitorul, hangiul, învăţătorul, băcanul, gospodinele, preotul, primarul şi toată lumea din Winkelburg s-ar strânge ciorchine la uşi şi la ferestre când ar trece el pe drum. „Uitaţi!” ar şuşoti ei. „Trece Maximilian, în minunatul lui costum!”
  2. Era mare si era usor
  3. Tata Nix nu putea sa poarte costumul deoarce avea o anumita varsta si nu se mai putea imbraca cu orice fel de haine.

  Răspunde
 2. Iris Vacar

  I
  A.
  1. c
  2. d
  3. b
  4. a
  B. 6,4,5,8,7,1,2,3
  C.
  1. Max isi doreste un costum in care sa poata face orice pentru a fi admirat de locuitorii din Winkelburg.
  2. Pachetul adus de postas avea forma unei cutii lungi si era infasurat in hartie maronie de ambalaj.
  3. Tata Nix refuza sa poarte costumul deoarece lucra la banca,iar ceilalti functionari purtau doar costume albastre si gri inchis.
  4. In acest fragment se evidentia dorinta arzatoare a lui Max de a avea un costum.Chiar daca nu a mai fost intalnit un astfel de costum in Winkelburg pentru Max nu a contat,el il purta cu mandrie peste tot.I-a facut pana si pe colegi sa-si doreasca unul asemanator.Max iubea acel costum si ignora orice defect cu privire la acesta.
  D. Aceasta povestire evidentiaza curajul de invidiat al lui Max.Cu toate ca acel costum era nemaivazut in Winkelburg,Max il purta cu mandrie.Celorlalti membrii ai familiei Nix le era rusina sa poarte acel costum pentru a nu iesi din tipar,dar pe Max tocmai acest lucru il atragea.Usurinta si lejeritatea cu care Max a purtat costumul i-a facut si pe colegii lui sa-si doreasca unul asemanator.Chiar daca acesta avea defectele lui,Max le ignora cu desavarsire si considera costumul perfect.Toti locuitorii intorceau privirea dupa el,pana si animalele.

  II
  A.
  1. Al patrulea joc din seria Mass- Effect poarta numele Andromeda deoarece actiunea se desfasoara in galaxia Andromeda.
  2. Jocul care nu face parte dintr-o serie este Horizon Zero Dawn.
  3. Acesta afirmatie arata importanta jocurilor din seria Halo.Acestea au revolutionat lumea jocurilor si au facut din nou cunoscuta diviza de jocuri a Microsoft-ului.
  4. Ambele jocuri au o tema comuna:super eroii.
  B.
  Dupa parerea mea jocurile pe calculator pot avea atat efecte pozitive,cat si negative asupra copiilor.In primul rand depinde de tema jocului.Jocurile violente pot afecta comportamentul si personalitatea copiilor,dar exista si jocuri care le dezvolta imaginatia si aptitudinile.In al doilea rand daca ne jucam in fiecare zi cate putin nu cred ca aceste jocuri ne pot afecta,insa daca abuzam de ele sanatatea ochilor nostri poate fi afectata.
  In concluzie,orice este bun daca stim sa il folosim responsabil,nu sa devenim dependenti.

  Răspunde
 3. Tuchila Adi

  I -> C -> 4 : Prin acest fragment autoarea ne spune cum Max si-a implinit dorinta de a avea un costum „in care putea face orice” , fericirea sa si mandria cu care il purta, chiar daca fratilor lui mai mari i se parea „copilaresc”
  I -> D : Eu cred ca Max a avut curaj cand a acceptat costumul deoarece cand nimeni din familie nu la vrut, deoarece „Un asemenea costum nu se mai pomenise în Winkelburg” , Max s-i la dorit foarte mult si l-a luat si, dupa cum spune si el ,”NICI N-A CONTAT” .
  II -> B : Eu cred ca majoritatea jocurilor de calculator sporesc creativitatea copiilor si ii pot informa despre anumite lucruri , lasand unele locuri goale pentru imaginatie , dar in exces unele jocuri pot face copiii agresivi ,le pot scadea performanta la scoala sau ii pot izola de viata reala, de aceea este rolul parintilor de a controla cat timp folosesc copii lor calculatorul si la ce il folosesc

  Răspunde
 4. Denisa-Sandra

  Subiectul I
  C-1.Dorinta lui MAX de a avea un costum este dataorata faptului ca el este singurul din Winkelburg care nu are unul.
  2. Pachetul adus de poștaș are forma unei cutii lungi și plate .
  3. Tata Nix refuza sa poarte costul dat fiind ca este mult prea mare pentru un costum galben-ca-muștarul.
  D. In acest fragment ne este prezentat momentul in care ,dorința arzătoare a lui MAX de a avea un costum este îndeplinită ,datorită refuzurilor din partea celorlalți membrii ai familiei. Un asemenea costum era un motiv de bucurie și satisfacție pentru copil,iar faptul ca așa ceva nici nu se mai pomenise in Winkelburg l-a făcut și mai mândru ,pentru ca acum era chiar și un model pentru ceilalți colegi ai săi.

  Subiectul II
  B. După părerea mea jocurile pe calculator au un efect negativ asupra oamenilor. Acestea ne desprind de realitate, iar in loc sa vedem frumusetea pe care ne-o oferă viața, stam și încercam sa distrugem sau sa ne luptam cu diferite ființe mistice, care oricum nu vor exista niciodată.
  Eu cred ca ar trebui sa trăim viața in prezent, fără a fi dependenți de niște bucăți de metal. Cred ca bucuria noastră sufleteasca ar trebui sa conste in momentele pe care le petrecem cu cei dragi și nu mulțumită unei lupte câștigate cu vreun robot pe calculator.
  Pentru mine jocurile sunt o pierdere de timp care nu ajuta la nimic .

  Răspunde
 5. Casiana

  Subiectul III,exercitiul 4
  Relatia mesajului verbal si elementelor componente ale paginilor de internet este stransa deoarece ambele ne transmit o informatie in diverse moduri.
  Pe o pagina de internet informatia poate fi grafica,sub forma unui text literar sau sau vizuala (o imagine),iar cea verbala se poate initia doar pe cale dialogala,perceptia fiind aceeasi.
  Pe de alta parte,semnificatia mesajului transmis este baza relatiei dintre cele doua.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *